Wykonanie
Zapiekanka powstała zupełnie spontanicznie...Miałam ochotę na gołąbki ale nie było czasu na " klepanie " ich,
potem powstał pomysł na oszukane i zapieczone a w efekcie finalnym wszystko po prostu wrzuciłam do formy, zalałam sosem i zapiekłam. Szybko, smacznie i tanio. Jesli lubiecie wariacje tego typu nie musicie trzymać się mojego przepisu spokojnie możecie przygotować swoje ulubione nadzienie " gołąbkowe ", zalać sosem, zapiec a z pewnością cała rodzina będzie zadowolona no i wy będziecie
mieli mniej pracy :)
Składniki :450 g
mięsa mielonego ( wieprzowe, wołowe )1,5 - 2 szklanki suchego
ryżuniewielka główka
kapusty4 kopiate łyżki
koncentratu pomidorowego1 duża
cebulasól,
pieprzmasło lub
olej do smażeniaulubiony
sos pomidorowy ( ja zrobiłam z Tego przepisu pomijając dodatek
cebuli,
czosnku,
majeranku,
oregano i
bazylii)
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu do momentu aż zmięknie, następnie dokładamy posiekaną
kapustę. Solimy,
pieprzymy. Smażymy aż
kapusta zmięknie i zacznie nabierać złotego koloru.
Kapustę przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego a w tym samym garnku smażymy
mięso mielone do momentu aż straci swoją surowość. Doprawiamy.Następnie do
mięsa dorzucamy
kapustę,
ryż i
koncentrat pomidorowy. Mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy
sosem pomidorowym i pieczemy w temp. 200ºC przez 30 minut.Smacznego :)