Wykonanie
Przepisów na zapiekanki są tysiące! Większość z nich robiona jest z
makaronem + dodatkowe składniki.Większość ma też umieszczane składniki w kolejności - warstwowo, ja postanowiłam pokombinować dziś z
ryżem , a wszystkie składniki wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec.Wyszło bardzo smacznie :-)
powiem nieskromnie....Składniki:400g
mięsa mielonego2 woreczki
ryżukartonik
pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry300g
pieczarekser żółty bądź
mozzarella1
cebula1 ząbek
czosnkumajeranek,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprzolej do podsmażeniaWykonanie:Ugotować
ryż w lekko osolonej wodzie. Przestudzić. Na
oleju zeszklić drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Dodać
mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić
majerankiem,
oregano, i
bazylią. Do podsmażonego
mięsa dorzucić pokrojone w kostkę
pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić
pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej
ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego
ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania.
Wyrównać, posypać na wierzchu
startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min.