Wykonanie
Uwielbiam każdy składnik z osobna jak i wszystkie połączone razem.
Mozzarella- choć nie ta do zapiekania tylko standardowa biała, idealnie roztopiła się pod listkami pachnącej
bazylii.
Makaron, który zapiekał się w
sosie pomidorowo-
bazyliowym , cały nim przesiąkł i rozpływał się w ustach. Delektowałam się każdym kęsem, zastanawiając się dlaczego tak mało zrobiłam?:)
SKŁADNIKI:
makaron świderki 1 1/2 szklanki
mozzarella 2 szt po 125g
pomidory w puszcze 1 szt
bazylia kilka listków
czosnek 2 ząbki
sól pieprz do smaku
mięso mielone drobiowe 250 g
pieczarki w puszcze 1 puszka 300g
olej do smażeniaWYKONANIE:
Mięso mielone podsmażyć na odrobinie
oleju. Dodać
sól ,
pieprz. Pod koniec dodać odsączone z zalewy
pieczarki i dokładnie wymieszać. Ściągnąć z gazu. Do blendera przełożyć 2 obrane ząbki
czosnki, dodać
pomidory z puszki- wraz z
sokiem oraz umytą i osuszoną
bazylią. Dokładnie zblendować tak aby powstał z tego sos. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Można oczywiście dodać więcej
czosnku. Surowy
makaron przełożyć do miski, zalać powstałym sosem, dodać
mięso i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym będziemy zapiekać.
Mozzarellę pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu, przykryć kilkoma listkami
bazylii. Zawinąć naczynie w folię aluminiową i zapiekać 30 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)