Wykonanie
Do zrobienia
bakłażanów zabierałam się bardzo długo, myślę że gdyby nie fakt, że moja mama je kupiła, to do tej
pory bym się za nie nie wzięła. To z czego zrobimy farsz tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od nas, ja podzielę się z
Wami moją propozycją, która wyszła naprawdę wyśmienicie ;)
Składniki:200 g
pieczarek100 g
mięsa mielonego2
pomidoryząbek
czosnku20 listków świeżej
bazylii1 duży
bakłażan100 g
startego sera mozzarellaoliwa z oliweksól i
pieprzPrzygotowanie:
Pieczarki ścieramy i dusimy na patelni.
Bakłażan myjemy i przygotowujemy do pieczenia. Odkrajamy miejsce z
zieleniną, kroimy go wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek. Tak przygotowane
bakłażany smarujemy
oliwą z oliwek i przyprawiamy
przyprawami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10-15 minut i pieczemy. W tym czasie smażymy
mięso, kroimy w cienką kosteczkę
pomidora, siekamy listki
bazylii i siekamy wydrążony środek
bakłażana. Wszystkie składniki do farszu mieszamy ze sobą, dodajemy 2/3
sera mozzarella oraz wyciskamy ząbek
czosnku i jeszcze raz mieszamy wszystko. Po wyjęciu z piekarnika
bakłażanów faszerujemy je obficie i dokładnie i ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni, po tym czasie wyjmujemy
bakłażany, sypiemy na wierzch
mozzarellę, która nam została i pieczemy jeszcze 3 minuty, do momentu rozpuszczenia
sera.POWODZENIA I SMACZNEGO!
Moja propozycja podania:
Petite Princesse