ßßß Cookit - przepis na Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia bakłażanów zabierałam się bardzo długo, myślę że gdyby nie fakt, że moja mama je kupiła, to do tej pory bym się za nie nie wzięła. To z czego zrobimy farsz tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od nas, ja podzielę się z Wami moją propozycją, która wyszła naprawdę wyśmienicie ;)
Składniki:
200 g pieczarek
100 g mięsa mielonego
2 pomidory
ząbek czosnku
20 listków świeżej bazylii
1 duży bakłażan
100 g startego sera mozzarella
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy i dusimy na patelni. Bakłażan myjemy i przygotowujemy do pieczenia. Odkrajamy miejsce z zieleniną, kroimy go wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek. Tak przygotowane bakłażany smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10-15 minut i pieczemy. W tym czasie smażymy mięso, kroimy w cienką kosteczkę pomidora, siekamy listki bazylii i siekamy wydrążony środek bakłażana. Wszystkie składniki do farszu mieszamy ze sobą, dodajemy 2/3 sera mozzarella oraz wyciskamy ząbek czosnku i jeszcze raz mieszamy wszystko. Po wyjęciu z piekarnika bakłażanów faszerujemy je obficie i dokładnie i ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni, po tym czasie wyjmujemy bakłażany, sypiemy na wierzch mozzarellę, która nam została i pieczemy jeszcze 3 minuty, do momentu rozpuszczenia sera.
POWODZENIA I SMACZNEGO!
Moja propozycja podania:
Petite Princesse
Źródło:http://malekulinaria.blogspot.com/2014/06/faszerowany-bakazan.html