Wykonanie
Składniki:- 3 średnie
cukinie- 2
pomidory- 1 duża
cebula- 3 ząbki
czosnku- 1 torebka
ryżu czarno-białego- 8 plasterków
sera żółtego salami-
oregano,
bazylia-
sól i
pieprz-
olejSposób przygotowania:1.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cukinie kroimy na połówki, wycinamy nasienie. Następnie wydrążamy trochę miąższu z
cukinii, który podsmażamy na
oleju wraz z pokrojoną
cebulą i
czosnkiem. Dodajemy do tego pokrojone
pomidory, przyprawiamy i smażymy do miękkości. Farsz mieszamy z ugotowanym
ryżem.2.
Cukinie z wydrążonym środkiem lekko solimy i posypujemy
pieprzem. Następnie kładziemy je do formy wyłożonej folią aluminiową. Nakładamy na nie farsz, następnie
ser pokrojony w paseczki. Wszystko zapiekamy w piekarniku do miękkości
cukinii ok. 30 min w 200 stopniach. Gotowe polewamy
ketchupem.