Wykonanie
Dzisiaj przepis obiadowy. I to nieskromnie
powiem, że obiad był naprawdę mega-wypas! Uwielbiam takie proste i smaczne rzeczy.
Mowa oczywiście o tytułowej zapiekance
ryżowo-warzywnej. Nie ma w zrobieniu tego dania żadnej większej filozofii, tylko po prostu trwa dość długo, ale to wszystkie zapiekanki tak mają.Zrobiliśmy w Lidlu zakupy z
Magdą, pojechaliśmy do mojej mamy, wypiliśmy
kawę, pogadaliśmy co-nieco i szybko wróciliśmy do domu żeby jedzonko robić :) A oto lista potrzebnych rzeczy:
1
cebula3 ząbki
czosnku1
papryka200 g (2
torebki)
ryżuwoda + kostka bulionowapuszka (240 g) krojonych
pomidorówopakowanie (200-250 g)
serka mascarpone1,5
cukinii200 g
żółtego sera w plastrach
sól,
pieprz,
bazylia,
oreganoolej,
oliwa z oliwekW trakcie pisania tego postu
Magda mnie podszczypuje w bok (zaraz ją walnę za to) i
mówi: "Ale to ja robiłam, ale to ja robiłam! Ty mi tylko
cebulę kroiłeś. I na koniec na talerze nakładałeś!" No więc sprostowanie: nie "robiliśmy", tylko "
Magda robiła" :)Zatem najpierw kroimy w kostkę
cebulę i podsmażamy ją na
oleju. Jak wrzucimy
cebulę na patelnię to bierzemy się za
czosnek. Siekamy go bardzo drobno i dodajemy do
cebuli. Teraz
papryka. Też w kostkę i też do
cebuli. Smażymy to razem ze 3 minuty na małym ogniu żeby nie przypalić
cebuli. Teraz dodajemy surowy
ryż.Nalewamy szklankę ciepłej
wody i rozpuszczamy w niej kostkę
bulionową. Jakąkolwiek, ja akurat miałem tylko warzywne. I ten
bulion na patelnię do reszty składników.Czekamy aż się zacznie gotować i dodajemy puszkę
pomidorów. Razem z zalewą. Czekamy aż znów się zagotuje i dodajemy
serek mascarpone. Mieszamy dokładnie i kroimy w kostkę
cukinię. I na patelnię.Solimy,
pieprzymy, dodajemy posiekane świeże
zioła (
bazylia,
oregano) i dusimy/gotujemy/smażymy (nie wiem, która nazwa jest właściwa) jeszcze 5 minut.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą z oliwek i wlewamy do środka naszą masę z patelni. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 35 minut.
Potem wyjmujemy naczynie i na górze układamy plastry
żółtego sera. I pieczemy dalej przez kolejne 20 minut.I jedzonko gotowe. Jest naprawdę pyszne.
Mascarpone nadaje tej potrawie takiej delikatności, szlachetności. Naprawdę polecam!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)