Wykonanie
Może nie jest to danie polecane po świątecznym obżarstwie, gdyż jest dość kaloryczne, ale jest za to na prawdę smaczne :-)Składniki:300g
makaronu penne1/2 kg
piersi z kurczaka1 puszka
pomidorów krojonych2
cebule2 ząbki
czosnku20 dag tartego
żółtego seraserek mascarpone (250 g)trzy łyżki
oliwyodrobina
olejusólpieprzbazyliapaprykaWykonanie:
Filety z kurczaka opłukać, osususzyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym
oleju, przyprawiając
solą i
pieprzem. Zdjąć z patelni i przygotować sos w następujący sposób. Na rozgrzanej
oliwie zeszklić pokrojoną
cebulę, dodać
pomidory razem z zalewą,
czosnek przecisnięty przez praskę,
paprykę w proszku,
sól,
pieprz,
bazylię i chwilę podusić. Na końcu wymieszać wszystko z
serkiem mascarpone.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać na durszlaku zimną
wodą i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Wymieszać razem z
kurczakiem i zalać sosem. Wierzch posypać startym
żółtym serem.Wstawić na ok. 30 minut do piekarnika w temp. ok. 180 st.C.Smacznego :-)