Wykonanie
Dzisiaj dla odmiany coś na słono :-) Przepis zapożyczony od mojej koleżanki Ewy, która swego czasu opowiedziała mi o swojej ulubionej zapiekance. Jak tylko skończyła tą „smaczną opowieść”, stwierdziłam, że koniecznie muszę ją przyrządzić. Nie do końca jestem pewna czy odtworzyłam ją w taki sposób w jaki Ewa ją przygotowuje, ale główne składniki w postaci
mięsa mielonego,
ziemniaków oraz
pomidorów są i smakują razem nieziemsko :-)Składniki (na dwie osoby):4 – 5
ziemniaków (na oko)450g
mięsa mielonego wieprz.-woł.1 duża
cebula (u mnie czerwona)kilka
pieczarek2 ząbki
czosnkuPuszka
pomidorów krojonych
Sól,
pieprz ziołowy,
oregano,
bazylia, odrobina
majerankuSer żółty w kostce (ok. 200g)Wykonanie:Obrane
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (uważając by nie były za miękkie). Podsmażyć na wodzie
cebulkę, dodać
mięso mielone i próżyć ok. 20 minut (nie dodaję
masła ze względu na tłuszcz znajdujący się w
mięsie).
Pieczarki obrać, poszatkować i dodać do
mięsa, próżyć kolejną chwilę do momentu „skurczenia”
grzybów. Wlać
pomidory i poddusić wszystko razem przez kilka minut. Na koniec doprawić
przyprawami do smaku, wycisnąć
czosnek przez praskę.Ugotowane
ziemniaki pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno:
ziemniaki,
mięso z
pieczarkami (unikałam dodawania rzadkiej części sosu),
starty ser. Mi wyszły trzy takie warstwy. Wierzch posypać
startym serem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200st. przez ok. 10-15 minut.