Wykonanie
W tym przepisie zamiast
łososia możemy użyć filetów każdej
ryby o zwartym
mięsie, ponieważ wyrazista karmelizowana
cebula z balsamiczną nutą doskonale podkreśli jej smak.
filety ryby (np.
łosoś, bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g
sól i świeżo mielony
czarny pieprz do oprószenia
rybyoliwa z oliwek lub
olej do smażenia2 duże
cebule2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukru2 łyżki
octu balsamicznego1/2 szklanki
bulionu warzywnego1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejsól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie
solą i
pieprzem po stronie bez skórki.
Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego
oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy
ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.2.
Cebulę obieramy, kroimy w grube
pióra. Smażymy na niewielkiej ilości
oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy
cebula będzie złota, posypujemy ją
cukrem i mieszamy. Smażymy, aż
cukier się skarmelizuje i
cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy
ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż
ocet odparuje. Dodajemy
bulion wymieszany z
mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, by sos zgęstniał. Gotową
cebulę doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
czarnym pieprzem.3. Na patelni z
cebulą ponownie układamy usmażoną
rybę, polewamy sosem z
cebulą i podgrzewamy razem przez chwilę.Do takiej
ryby pasuje
sałata, świeża
bagietka,
ryż lub ew.
ziemniaki.