ßßß Cookit - przepis na ďż˝osoďż˝ z karmelizowanďż˝ cebulďż˝. Ryba z karmelizowanďż˝ cebulďż˝

�oso� z karmelizowan� cebul�. Ryba z karmelizowan� cebul�

nazwa

Wykonanie

W tym przepisie zamiast łososia możemy użyć filetów każdej ryby o zwartym mięsie, ponieważ wyrazista karmelizowana cebula z balsamiczną nutą doskonale podkreśli jej smak.
filety ryby (np. łosoś, bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g
sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
2 duże cebule
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki.Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.
2. Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy cebula będzie złota, posypujemy ją cukrem i mieszamy. Smażymy, aż cukier się skarmelizuje i cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż ocet odparuje. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy, by sos zgęstniał. Gotową cebulę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Na patelni z cebulą ponownie układamy usmażoną rybę, polewamy sosem z cebulą i podgrzewamy razem przez chwilę.
Do takiej ryby pasuje sałata, świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/11/Losos-z-karmelizowana-cebula-Ryba-z-karmelizowana.html