Wykonanie
Ryba z
masłem cytrynowo kaparowym to niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Można przygotować je z
łososiem (jak na zdjęciu), lecz smaki te świetnie spradzą się również dla innych ryb, np.
dorsza,
pstrąga czy
soli. Przepis na podstawie Life'sAmbrosia .
filety ryby bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g
sól i świeżo mielony
czarny pieprz do oprószenia
rybyoliwa z oliwek lub
olej do smażenia2-4 łyżki
masła1 ząbek
czosnku, obrany, przecisnięty przez praskę6 cieniutkich plasterków
cytryny (ok. 2-3 mm grubości)2 łyżki
kaparów1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie
solą i
pieprzem po stronie bez skórki.
Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego
oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy
ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.2. Na tej samej patelni rozpuszczamy na malutkim ogniu
masło, dorzucamy
czosnek. Dodajemy
cytrynę i
kapary, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika, by
masło się nie przypaliło. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje dodatkowej
soli lub
pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu
kaparów, ponieważ same w sobie są już słonawe.Do tego pasuje świeża
bagietka,
ryż lub ew.
ziemniaki.