ßßß Cookit - przepis na ďż˝atwa i pyszna ryba (ďż˝osoďż˝) z masďż˝em cytrynowo kaparowym

�atwa i pyszna ryba (�oso�) z mas�em cytrynowo kaparowym

nazwa

Wykonanie

Ryba z masłem cytrynowo kaparowym to niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Można przygotować je z łososiem (jak na zdjęciu), lecz smaki te świetnie spradzą się również dla innych ryb, np. dorsza, pstrąga czy soli. Przepis na podstawie Life'sAmbrosia .
filety ryby bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g
sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
2-4 łyżki masła
1 ząbek czosnku, obrany, przecisnięty przez praskę
6 cieniutkich plasterków cytryny (ok. 2-3 mm grubości)
2 łyżki kaparów
1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki.
Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.
2. Na tej samej patelni rozpuszczamy na malutkim ogniu masło, dorzucamy czosnek. Dodajemy cytrynę i kapary, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika, by masło się nie przypaliło. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje dodatkowej soli lub pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu kaparów, ponieważ same w sobie są już słonawe.
Do tego pasuje świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/06/Latwa-i-pyszna-ryba-losos-z-maslem-cytrynowo.html