Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
Tuńczyk z pesto z
rukoli, z
ziemniakami i
szparagami
01 5admin5 / 5 stars
Tuńczyk z pesto z
rukoli, z
ziemniakami i
szparagamiZ pieczonymi w łupinkach ziemniaczkami i gotowanymi na parze
szparagami. W otoczce z pesto z
rukoli,
oliwy,
soli, odrobiny
czosnku i pestek dyni. W ten sposób można podać też np. filety z
łososia.
Młode ziemniaki najlepiej smakują jedzone razem ze skórkę, z jesiennych można wybierać środek widelcem. Piecze się je w piekarniku zawinięte w papier do pieczenia. Zobacz
ZIEMNIAKI W PAPILOTACH .Składniki2 porcje10 małych
ziemniaków2 łyżeczki
masła100 g
szparagów bez twardych końców, umytych i obranych z twardej skórki2 filety z
tuńczyka po 100 g każdy (świeżego lub mrożonego)
sól morska, świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek do smażenia lub
olejuPesto z
rukoligarść
rukoli, bez twardych łodyżek4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 małego ząbka
czosnku2 łyżki pestek dyniszczypta
soliPrzygotowaniePiekarnik na nagrzać do 200 stopni.
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i po 5 sztuk ułożyć na dwóch prostokątach wyciętych z papieru do pieczenia. Na ziemniakach ułożyć po łyżeczce
masła. Zawinąć papier w papiloty, ułożyć na blaszce i piec przez 30 minut aż skórka się zarumieni.W międzyczasie przygotować pesto z
rukoli: do pojemnika blendera włożyć
rukolę, wlać 3 łyżki
oliwy, dodać
czosnek,
pestki dyni i
sól. Zmiksować, wymieszać z pozostałą łyżką
oliwy. Nałożyć pesto łyżeczką na talerze, rysując
okręgi.
Szparagi gotować na parze, aż będą al dente, przez około 5 - 6 minut.Filety z
tuńczyka posypać
solą morską oraz świeżo zmielonym
pieprzem, wysmarować
oliwą lub
olejem. Smażyć przez 3 - 5 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia
mięsa.
Ziemniaki wyjąć z papieru, ułożyć na talerzach, na wierzch rozłożyć
szparagi a na końcu
tuńczyka.
