Wykonanie
ziemniaki jednakowej wielkości
olej lub
oliwamasłolistki świeżego
rozmarynukilka ząbków
czosnku (opcjonalnie)
sól,
pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i opłukać . Jeśli
ziemniaki są
młode, można je tylko starannie wyszorować. Każdego
ziemniaka położyć na dużej łyżce i
ostrym nożem ponacinać na plasterki 3-4 mm. grubości, nie docinając do końca. Pędzelkiem posmarować
oliwą całe
ziemniaki, również w nacięciach. W co drugie nacięcie wsunąć listek
rozmarynu.
Ziemniaki oprószyć
pieprzem i
solą. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową , posmarować
olejem i ułożyć
ziemniaki. Na każdym położyć małą grudkę
masła ( wielkości
fasolki) . Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem na 20 -30 min. lub bez termoobiegu do 190 - 200 st . Po tym czasie można w niektóre nacięcia wsunąć cienkie plasterki
czosnku (opcjonalnie) . Można też położyć na blasze dobrą , lekko ponacinaną
kiełbasę.Wstawić blachę do piekarnika na dalsze 20 min. z funkcja grill lub termogrill albo na trochę dłużej z samym termoobiegiem. Łączny czas pieczenia zależy od wielkości
ziemniaków i wynosi 40 -50 min. Można podawać z
sosem jogurtowo - czosnkowymNazwa potrawy podobno wzięła się od nazwy hotelowej restauracji "Hasselbacken" (Leszczynowe Wzgórze) w Sztokholmie, w której pierwszy raz podano tak przyrządzone
ziemniaki.