ßßß Cookit - przepis na Hasselback - pieczone ziemniaki

Hasselback - pieczone ziemniaki

nazwa

Wykonanie

ziemniaki jednakowej wielkości
olej lub oliwa
masło
listki świeżego rozmarynu
kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i opłukać . Jeśli ziemniakimłode, można je tylko starannie wyszorować. Każdego ziemniaka położyć na dużej łyżce i ostrym nożem ponacinać na plasterki 3-4 mm. grubości, nie docinając do końca. Pędzelkiem posmarować oliwą całe ziemniaki, również w nacięciach. W co drugie nacięcie wsunąć listek rozmarynu. Ziemniaki oprószyć pieprzem i solą. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową , posmarować olejem i ułożyć ziemniaki. Na każdym położyć małą grudkę masła ( wielkości fasolki) . Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem na 20 -30 min. lub bez termoobiegu do 190 - 200 st . Po tym czasie można w niektóre nacięcia wsunąć cienkie plasterki czosnku (opcjonalnie) . Można też położyć na blasze dobrą , lekko ponacinaną kiełbasę.Wstawić blachę do piekarnika na dalsze 20 min. z funkcja grill lub termogrill albo na trochę dłużej z samym termoobiegiem. Łączny czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i wynosi 40 -50 min. Można podawać z sosem jogurtowo - czosnkowym
Nazwa potrawy podobno wzięła się od nazwy hotelowej restauracji "Hasselbacken" (Leszczynowe Wzgórze) w Sztokholmie, w której pierwszy raz podano tak przyrządzone ziemniaki.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2012/03/HASSELBACK-PIECZONE-ZIEMNIAKI.html