ßßß Cookit - przepis na Sałatka z amarantusem i musem z pieczonej papryki

Sałatka z amarantusem i musem z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

« Drożdżowe rogaliki z dżemem malinowym
Opublikowano 13 października 2016 | Autor: KiC
Sałatka z amarantusem (5- krotnie bogatszym w żelazo niż szpinak) musem z pieczonej papryki oraz świeżymi warzywami i fetą … podana w słoikach … do zabrania do pracy lub na piknik (jak będzie cieplej ;).
Składniki na 3 porcje:
100 g ziaren amarantusa
3 łyżki pasty z pieczonej papryki (na pastę potrzebne będą 3 średnie papryki, ½ papryczki chili, można dąć mniej)
kilka liści ulubionej sałaty
½ zielonego ogórka
1/3 świeżej czerwonej papryki
½ awokado
100 g sera feta
garść pomidorków koktajlowych
Składniki na winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergina
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki miodu
sól morska, pieprz świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Paprykę myjemy, odcinamy górną cześć z ogonkiem, wyciągamy gniazda nasienne. Papryki spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do miękkości tj. ok .30 -35 minut. (skórka powinna się miejscami przypiec).
Amarantus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i energicznie potrząsamy.
Z upieczonych papryk ściągamy skórkę, doprawiamy papryczką chili, odrobiną soli i blendujemy na gładką pastę.
Do słoików warstwami układamy: przestudzony amarantus, pastę z papryki, porwane liście sałaty, pokrojonego ogórka, kawałki awokado, czerwona paprykę, pokrojone w kostkę ser feta i pomidorki koktajlowe.
Sałatkę przed podaniem polewamy winegretem.
Smacznego!
O mnie
Aniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).
Bloga w prezencie urodzinowym stworzył dla mnie mój Mąż, abym mogła dzielić się swoim zainteresowanie z innymi. Gotuję i piekę od niedawna, bo od narodzin starczej córki, a obecnie ma 4 latka. Przedtem to właśnie mój małżonek więcej udzielał się kulinarnie. Jednak od czasu zaistnienia „Kawy i czekolady” to się zmieniło, a blog rozrósł się w całkiem sporą ilość ciekawych przepisów zobrazowanych również na fotografiach mojego wykonania.
Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.
Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/salatka-z-amarantusem-i-musem-z-pieczonej-papryki