Wykonanie
Czas pysznych wiosennych sałatek, to to co lubię najbardziej. Będąc na działce ogołociłam grządkę szczawiu. ale nic to, bo szybko odrasta i pewnie za 10 dni znowu coś urwę. Tym razem powstała pyszna
sałatka i chłodnik szczawiowo-
miętowy...zapraszam po przepisy.
Składniki:2 duże garście szczawiu bez łodyg1 kulka
mozzarelli1 dojrzałe
awokado1/2
papryczki chiliDresing:2 łyżeczki
miodu2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżki
oliwyszczypta grubo mielonego
pieprzuszczypta
soli morskiejSposób przygotowania:
Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną
papryczką chili.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę za pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż i pokroić na kawałki, ułożyć na szczawiu. Kulkę
mozzarelli porozrywać palcami i ułożyć na całości. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim
sałatkę bezpośrednio przed podaniem
Smacznego :)