Wykonanie
Dawniej uwielbiałam sałatki z
majonezem i kręciłam nosem na "wynalazki" z
sosem winegret. Uwielbiam jednak świeże warzywa i kolorowe jedzenie. Oglądając kiedyś jeden z odcinków programu
Magdy Gessler - o greckiej restauracji i wielkiej grecko-polskiej awanturze o...
sałatę - stwierdziłam, że sama też muszę zrobić tę
sałatkę, nie może nie być smaczna. A odnośnie obecności
sałaty w horiatiki (tak brzmi grecka nazwa tej sałatki) - jestem za!
Składniki:
sałata lodowazielony
ogórek (ze skórką!)2-3
pomidorypapryka np. żółta i czerwona (po pół)
czerwona cebulaoliwki15 dag
sera fetaSos winegret - składniki:(spotkałam się z kilkoma przepisami, złożonymi z różnych składników - wypracowałam w końcu swój)3 łyżki
oliwyłyżka
soku z cytryny lub
octu winnego (te dwa składniki zawsze w proporcji 3:1)
sól,
pieprzzioła prowansalskiełyżka
mioduWarzywa myję. Wszystkie składniki kroję odpowiednio: w cienkie plastry (
ogórek,
cebula), kostkę (
papryka,
ser), ćwiartki (
pomidory) lub rwę na kawałki (
sałata). Warzywa mieszam w misce.
Jeżeli
sałatkę przygotowuję z wyprzedzeniem,
ogórki i
pomidory dodaję dopiero przed podaniem.Składniki sosu mieszam, wstrząsając w słoiczku.
Polewam
sałatkę sosem i mieszam razem. Na wierzch kładę
ser feta.
Niestety, nie udało mi się zrobić zdjęć gotowej sałatki - za szybko zeszła z tego świata :P