Wykonanie
Share the post "Mule po tajsku / Thai mussels"Mam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące
pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą
curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam!Scroll down for recipe in English

Mule po tajsku(4 porcje)Składniki:2 łyżki
oleju kokosowego (lub innego
oleju roślinnego)1
cebula, pokrojona w cienkie plasterki2 ząbki
czosnku, drobno posiekane3 łyżki tajskiej czerwonej pasty
curry1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1×400 ml puszka
mleka kokosowego2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
soku z cytryny lub
limonki1 łyżeczka
brązowego cukru1,4 kg
małży, oczyszczonychduża garść posiekanej świeżej
kolendrymała garść posiekanej tajskiej lub klasycznej
bazyliiPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzej porządnie
olej, włóż
cebulę i
czosnek i smaż do zeszklenia, przez koło 3 minuty.Dodaj pastę
curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej
wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj
mleko kokosowe,
sos rybny,
sok z limonki lub
cytryny,
cukier i doprowadź całość do wrzenia.Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż
małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj
kolendrę i
bazylię i dopraw do smaku
sosem rybnym,
sokiem z
cytrusów lub
cukrem jeżeli to konieczne.Podawaj danie z chrupiącym
chlebkiem lub
makaronem ryżowym.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:2 tbsp coconut oil (or any vegetable oil)1 onion, thinly sliced2 garlic cloves, minced3 tbsp Thai red
curry paste1/2 cup dry white
wine1×400 ml can coconut milk2 tbsp fish sauce2 tbsp lime or lemon juice1 tsp brown sugar1 , 4 kg mussels, de-bearded and scrubbedlarge handful cilantro leaves and stems, roughly choppedhandful of Thai or regular basil leaves, roughly choppedPreparation:Heat oil in a large pot on medium-high heat until shimmering. Add onion and garlic and cook until soft and translucent, about 3 minutes.Add
curry paste and cook, stirring, until fragrant, about 30 seconds. Add
wine, cook until 1/3 evaporate and add coconut milk, fish sauce, lime or lemon juice, and sugar and bring to a simmer.Add mussels, cover pot, and let steam until mussels open, about 5 minutes. Once mussels open, add cilantro and basil. Season broth to taste with
more fish sauce, lime juice, or sugar if needed.
Serve mussels with crusty
braid or rice noodles.Enjoy!

Share the post "Mule po tajsku / Thai mussels"



