Wykonanie
Share the post "Szybkie
małże w czerwonym sosie
curry / Quick and easy red
curry mussels"Dziś przedstawiam po raz kolejny moje ukochane mule, tym razem w stylu indyjskim. Niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu przepyszne mule w aromatycznym, czerwonym sosie
curry, z
mleczkiem kokosowym, podane z
kolendrą i chrupiącymi grzankami do zebrania sosu. Gotowe w 10 minut a są jednymi z najlepszych muli jakie
jadłam w życiu. Polecam gorąco na te chłodne dni!Scroll down for recipe in English

(1 porcja)Składniki:500 g świeżych i oczyszczonych
małż1/2 średniej
cebuli, drobno posiekanej1 łyżka
oleju1 łyżka czerwonej pasty
curry1/4 szklanki białego
wytrawnego wina1/2 szklanki
mleka kokosowego lub
śmietanki 30 %posiekana
kolendra lub
pietruszka do podaniagrzanki z
bagietkiPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na małym ogniu
olej, wrzuć
cebulę i podsmaż do zeszklenia.Zwiększ ogień do dużego, dodaj pastę
curry i podsmażaj mieszając przez minutę. Następnie wlej
wino, wymieszaj zdrapując wszelkie przypalone kawałki z dna garnka, wrzuć
małże i przykryj dobrze dopasowaną przykrywką. Gotuj całość przez kilka minut aż wszystkie
małże się otworzą (wyrzuć wszystkie nieotwarte).Dodaj
mleko kokosowe lub
śmietankę, wymieszaj, po czym przykryj garnek i podgrzej jeszcze przez chwilę.Posyp
kolendrą lub
pietruszką i podawaj
małże z powstałym sosem wraz z grzankami.Smacznego!

English versionQuick and easy red
curry mussels(1 serving)Ingredients:500 g fresh mussels, bearded and scrubbed1/2 medium onion, finely chopped1 tbsp oil1 tbsp red
curry paste1/4 cup dry white
wine1/2 cup coconut milk or creamchopped coriander or parsley for garnishslices of toasted baguettePreparation:Heat the oil in a medium pot on low and cook the onions until softened.Increase the heat to high and add the
curry paste and cook for 1 minute. Add the
wine and degalze the pan. Immediately add the mussels and cover the pot with a lid. Allow to steam for a few minutes until they have opened. Discard any unopened mussels.Add the coconut milk or cream and stir, cover and allow to heat through.Scatter over the chopped coriander or parsley and
serve with toasted slices of baguette.Enjoy!

Share the post "Szybkie
małże w czerwonym sosie
curry / Quick and easy red
curry mussels"



