Wykonanie
Susz z
porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,,
sosów ,zup i
mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała 😉 Generalnie jest genialny , nadaje dużo smaku już niewielką ilością , a gotowana
kasza z jego domieszką , to po prostu poezja . Zachęcam niezmiennie do włożenia odrobiny cierpliwości ,w przygotowanie własnych przypraw , pracy nie jest znowu tak wiele , a satysfakcja i pożytek ogromy . Wiadomo liczy się zdrowie , a co
siedzi w słoiku z
przyprawą , każdy kto ją zrobił Ci powie 😉 Na torebkach sklepowych też jest opis , a w zasadzie tablica Mendelejewa – chemii można się uczyć , więc chyba warto ? Zdecydujcie sami 😉
Składniki :3 duże
pory , razem z zieloną częścią4
cebule5
marchewek – dużych5 dużych ,
korzeni pietruszki1
seler korzeniowy – duży1 czubata łyżka
soliPory ( razem z zieloną częścią ) i
cebulę kroimy w krążki , takie , żeby nie przepadały , przez kratki suszarki . Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce , gdyż łatwiej schną . Suszymy w suszarce do warzyw lub w piekarniku . Czas suszenia to około 8 -10 godzin ( suszarka ) w zależności od soczystości warzyw , im więcej mają soku , tym wolniej schną . Po wysuszeniu , mielimy warzywa w młynku do
kawy , dość grubo , żeby
przyprawa była wyrazista , a nie pylasta . Dodajemy
sól , mieszamy i przekładamy do słoików . Zakręcamy . Przechowują się na pewno przez rok – dłużej nigdy nie wytrzymały bo je wcześniej , zużyliśmy do gotowania 😉
Przyprawa porowa gotowa . Smacznego !