ßßß Cookit - przepis na Włoszczyzna na zimę w słoikach

Włoszczyzna na zimę w słoikach

nazwa

Wykonanie

W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne , nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i korzystać z niej przez cały rok podkreślając smak i zapach przygotowanych dań.
Składniki:
4 kg marchewki
2,5 kg korzenia pietruszki
2,5 kg korzenia selera
0,5 kg pora
0,5 kg liści pietruszki
0,5 kg liści selera
1,5 kg soli
Warzywa na włoszczyznę....................................................
Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa wrzucamy do bardzo dużego naczynia, u mnie bardzo wielki garnek.
Marchew, seler i pietruszka.........................................................................
Pora oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól i kroimy w cienkie paseczki, a następnie przerzucamy do drugiego wysokiego naczynia. Liście selera i pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do naczynia z poszatkowanym porem.
Por, liście pietruszki i selera.................................................
Do naczynia z tartymi warzywami wsypujemy 1 kg soli.
Tarte z solą.........................................................................
A do naczynia z poszatkowanymi liśćmi wsypujemy 0,5 kg soli.
Szatkowane z solą.................................................................
Zawartość obu naczyń dokładnie mieszamy. Liście i pora przekładamy do naczynia z tartymi warzywami.
Oba garnki w jednym.....................................................................
Wszystko dokładnie mieszamy do momentu puszczenia soków.
Po wymieszaniu.............................................................
Gotową włoszczyznę dobrze odciskamy z nadmiaru soku i ubijamy w małych słoiczkach.
W słoikach...................................................................
Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Przyprawę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Włoszczyzna na zimę w słoikach..............................................
Trzy tygodnie po zrobieniu........................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/09/Wloszczyzna-na-zime-w-sloikach.html