Wykonanie
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne , nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na
włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z
torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego
przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i korzystać z niej przez cały rok podkreślając smak i zapach przygotowanych dań.Składniki:4 kg
marchewki2,5 kg
korzenia pietruszki2,5 kg
korzenia selera0,5 kg
pora0,5 kg
liści pietruszki0,5 kg liści
selera1,5 kg
soliWarzywa na
włoszczyznę....................................................
Marchewkę,
seler,
pietruszkę obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa wrzucamy do bardzo dużego naczynia, u mnie bardzo wielki garnek.
Marchew,
seler i
pietruszka.........................................................................
Pora oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól i kroimy w cienkie paseczki, a następnie przerzucamy do drugiego wysokiego naczynia. Liście
selera i
pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do naczynia z poszatkowanym
porem.
Por,
liście pietruszki i
selera.................................................Do naczynia z tartymi warzywami wsypujemy 1 kg
soli.
Tarte z
solą.........................................................................A do naczynia z poszatkowanymi liśćmi wsypujemy 0,5 kg
soli.
Szatkowane z
solą.................................................................Zawartość obu naczyń dokładnie mieszamy. Liście i
pora przekładamy do naczynia z tartymi warzywami.
Oba garnki w jednym.....................................................................Wszystko dokładnie mieszamy do momentu puszczenia
soków.
Po wymieszaniu.............................................................Gotową
włoszczyznę dobrze odciskamy z nadmiaru soku i ubijamy w małych słoiczkach.
W słoikach...................................................................
Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.
Przyprawę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Włoszczyzna na zimę w słoikach..............................................
Trzy tygodnie po zrobieniu........................................................................