Wykonanie
Obowiązkową pozycją w mojej kuchni jest warzywko z
natką pietruszki . Niezastąpione przy bulionach, sosach i farszach .. po prostu ,prawa ręka 😉 Oczywiście
mowa tu o własnoręcznie wykonanej
przyprawie . Osobiście , nie wieżę w sklepowe wynalazki , jakoś chemia ,nawet w szkole mnie nie nęciła 😉 Co swoje , to swoje , znane i wiadomo jak wykonane . Prosta i bezpieczna zasada . Poza tym , po co płacić krocie za malutkie torebeczki , kiedy wykonanie własnej
przyprawy wcale nie jest drogie . Warzywa z jej składu , zazwyczaj mamy pod ręką , są tanie ,
krajowe , nie żadne egzotyczne . Parę minut pracy przy krojeniu i mieleniu , to wszystko , czego potrzebujemy , żeby zaopatrzyć się we własnoręcznie wykonane warzywko 😉
Składniki :2 pęczki
natki pietruszki – duże2
cebule2
pory ( cały razem z zieloną częścią )6
marchewek5 dużych
korzeni pietruszki1
seler korzeniowy1 główka
czosnku1 łyżka
soliWarzywa kroimy dość cienko , żeby łatwiej schły .
Marchewkę ,
selera i
korzeń pietruszki ,ścieramy na tarce o grubych oczkach , łatwiej się suszą .
Natkę pietruszki suszymy w całości razem z łodyżkami . Sam proces suszenia , nie jest szybki , trwa zazwyczaj około 8 godzin , ale uważam ,że warto . Warzywa po wysuszeniu , mielimy w młynku do
kawy , średnio – grubo , tak żeby nie były całkowicie pylaste , ale zróżnicowanej wielkości .
Natkę pietruszki rozcieramy dłońmi , świetnie się rozkrusza jak jest dobrze wysuszona i dodajemy razem z
solą do reszty . Mieszamy i warzywko jest gotowe . Smacznego 😉