Wykonanie
Pierwszą domową
vegetę zrobiłam 2 lata temu, niestety przesadziłam z
kurkumą i każdą zupę barwiła na intensywny żółty kolor. Do domowej
vegety daję warzywa, które mam pod ręką, a najważniejszym składnikiem który nadaje wspaniały aromat jest
lubczyk. Zupy i sosy wychodzą niezwykle aromatycznie.
4
marchewki1
korzeń selera4
pietruszki1
por1
cebulapęczek
lubczykupęczek liści
selera½ łyżeczki
kurkumysólWszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce,
cebulę pokroić w kostkę, liście
lubczyku i
selera pokroić drobno. Suszyć w suszarce do warzyw lub w piekarniku w 50 stopniach przy uchylonych drzwiczkach. Zmiksować w blenderze kielichowym, dodać
sól według uznania i pół łyżeczki
kurkumy.