Wykonanie
Jak zapowiedziała, tak zrobiła. Łatwo i przyjemnie :)Składniki na moją
wegetę (wychodzą 3 malutkie słoiczki):8
marchewek3
pietruszkiporselerpęczek
natkipęczek
lubczyku (można też, już do mielenia, dać suszonego)3 łyżeczki
soli (u mnie himalajska)
kurkuma do smaku
Marchewki,
pietruszki i
selera obrać. Tego ostatniego pokroić w słupki. Zetrzeć wszystko na plasterki.
Pora umyć, przekroić wzdłuż, pokroić na półplasterki.
Natkę umyć i osuszyć.Wszystko wyłożyć na sita suszarki do warzyw i suszyć kilka godzin. Suche warzywa przełożyć partiami do kielicha blendera, do każdej partii dodać łyżeczkę
soli i
kurkumę, zblendować do odpowiedniej konsystencji i przełożyć do słoiczków. Jeśli macie nowy blender, to polecam
kurkumę dodać już do zmielonych warzyw. Mojemu już po prostu nic nie szkodzi, więc dodaję do blendowania ;) i dzięki temu mam wrażenie, że
kurkuma nie zbiera się od razu na dnie słoiczka, a "trzyma" warzyw.Dobra rada - nie próbujcie mielić
wegety w maszynce do mielenia, jak mi internety poradziły. Bo się maszynka zapycha i psuje. Całe szczęście nie silnik, a pękła jedna część, ale efekt jest ten sam - się zostało bez maszynki i trzeba kupić sprzęgło.