ßßß Cookit - przepis na Warzywa solone na zimę

Warzywa solone na zimę

nazwa

Wykonanie

Prosty i szybki przepis na smaczne warzywa solone na zimę.
Składniki:
4 kg marchwi
2 kg pietruszki
2 kg pora
2 kg cebuli
3 kg soli
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na tarce. Na dno glinianego naczynia nasypać warstwę soli i układać partiami kolejne warstwy startych warzyw (koniecznie dobrze ubić warzywa, aż krople soku wydostaną się na powierzchnię) Część gotowych warzyw zostawić w małym gliniaku w lodówce, resztę natomiast najlepiej przechowywać w piwnicy w ciemnym miejscu.
Gotowe warzywa można używać przez całą zimą do potraw- zup, sosów, głównych dań. Należy natomiast pamiętać o tym, żeby nie posolić takiego dania (gdyż warzywa zawierają odpowiednie ilości soli)
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/08/warzywa-solone-na-zime.html