Wykonanie
Był już przepis na
bulion drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie
bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi
bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić
bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących
mięsa.
Składniki:
3
marchewki2
pietruszkiKawałek
seleraPół
poraCebulaPrzyprawy:
sól,
pieprz,
liść laurowy,
Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą
wodą. Układamy w garnku i zalewamy
wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około 3 litrów). Kładziemy na gaz.
Cebule opalamy na brązowy kolor nad gazem. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej to podsmażamy na patelni pokrojoną w ćwiartki lub opalamy nad świeczką (uważając by nie używać aromatyzowanej). Dorzucamy do garnka. Wrzucamy również kilka ziarenek
pieprzu, nieco
soli i jeśli lubimy
liść laurowy. Zostawiamy na małym ogniu by pykało sobie na co najmniej godzinkę. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z
makaronem i
pietruszką lub używamy do innych potraw.