Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Muffiny z drobinkami ...Jabłecznik bezglutenowy »Dziś będą bułeczki bardziej maślane z
ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na śniadanie"Rozczyn:20 g
drożdży400 ml letniego
mleka300 g
mąki pszennej TYP 500Ciasto:300 g
mąki pszennej TYP 50050 g miękkiego
masła20 g
cukru10 g
solidodatkowo:
ziarna słonecznika 100 g
woda do posmarowaniaKrok 1Do misy wkładam
drożdże, wlewam ciepłe
mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą
mąkę i mieszam
łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.Krok 2Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę
mąki masło cukier i
sól. Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.Krok 3Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje
masłem i składam do środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na 12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje
wodą i posypuje
ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.Krok 4Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.
Pozwoliłam wstawić filmik jak się robi bułeczki .Piekły ze mną:Ewa w kuchniMoje domowe kucharzenieŻycie zaczyna się w kuchniEwa Szczepińska – zdjęcie FBŻycie zaczyna się w kuchniMoje Małe Czarowanie
Marta – zdjęcie IGpiątek, 23 września 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyBuły
śniadaniowe o smaku
czosnkuPostanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z
ziarnami słonecznika i
czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaBułeczki
grzebyki z
dżemem z
kiwiZrobiłam na zimowe dni
dżem z
kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do
drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 gJagodzianki polane lukremDziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto droKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter