Wykonanie
Dawno nie było u mnie domowego
chleba tostowego..a ten wyszedł pyszny..ciasto było wyrabiane w automacie do
chleba , a po wyrośnięciu przełożyłam do blaszki i piekłam w piekarniku..110 ml
wody100 ml
mleka1 łyżka
masła1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli2,5 szkl.
mąki20 g
drożdżyZ
drożdży , 3 łyżek letniej
wody i
cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięciaDodać resztę składników i dobrze wyrobić,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut [Ja włożyłam wszystkie składniki do automatu i ustawiłam program do wyrabiania i wyrastania- 1,5 godz.].Po tym czasie ciasto należy odgazować i uformować podłużny bochenek i włożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Posmarować
mlekiem .Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.Po upływie tego czasu
chleb wyjąć z foremki i jeśli będzie taka potrzeba, dopiec na kratce.