ßßß Cookit - przepis na Chleb tostowy

Chleb tostowy

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było u mnie domowego chleba tostowego..a ten wyszedł pyszny..ciasto było wyrabiane w automacie do chleba , a po wyrośnięciu przełożyłam do blaszki i piekłam w piekarniku..
110 ml wody
100 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2,5 szkl.mąki
20 g drożdży
Z drożdży , 3 łyżek letniej wody i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięciaDodać resztę składników i dobrze wyrobić,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut [Ja włożyłam wszystkie składniki do automatu i ustawiłam program do wyrabiania i wyrastania- 1,5 godz.].Po tym czasie ciasto należy odgazować i uformować podłużny bochenek i włożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Posmarować mlekiem .Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.Po upływie tego czasu chleb wyjąć z foremki i jeśli będzie taka potrzeba, dopiec na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/01/1117-chleb-tostowy.html