Wykonanie
Chleby drożdżowe są z założenia łatwe i szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne
mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem
chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem
ziaren słonecznika.700 g
mąki (pół na pół żytniej i pszennej)2 łyżeczki
soli25 g miękkiego
masła1 saszetka suchych
drożdży (7 g)1 łyżeczka
cukru150 ml ciepłego
mleka300 ml ciepłej
wodyWszystkie składniki mieszam w misce. Przekładam do maszyny do
chleba i ustawiam na 1,5 godzinny program do mieszania i wyrastania ciasta.Po skończonym programie, wyjmuję ciasto z pojemnika i wyrabiam szybko, aby się odgazowało. Formuję bochenek i zostawiam na ok. godzinkę by podrósł.Nagrzewam piekarnik do 230 stopni. Spryskuję
chleb wodą i nacinam
ostrym nożem. Wkładam do pieca na 10 minut. Po tym czasie otwieram piekarnik by wypuścić resztę pary i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę jeszcze 20-30 minut. Studzę na kratce.Polecam wszystkim
suszone drożdże - są nieporównywalnie wygodniejsze od świeżych - nie trzeba martwić się temperaturą
mleka, tym, że je zabijemy lub nie rozbudzimy, nie robimy żadnego rozczynu. Po prostu mieszamy wszystkie składniki jak gdyby nigdy nic, reszta robi sie sama.:)
Dzisiejszy post został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita".