Wykonanie
Gdy tylko ujrzałam u Kuchni szeroko otwartej przepis na
bułki pszenne nie zwlekając zbyt długo zabrałam się do pracy :) Nie ma to, jak domowe bułeczki na kolację ;)
Potrzebne składniki:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wody1/6 kostki
drożdży1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki stopionego
masłaSposób wykonania:1/2 szklanki
mleka podgrzewamy ( ale nie doprowadzamy do wrzenia ). Dodajemy do pokruszonej 1/6 kostki
drożdży. Dodajemy 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 2 szklanki
mąki, dodajemy wyrośnięte
drożdże i 1,5 łyżeczki
soli oraz 1/2 szklanki ciepłej
wody. Przetapiamy 2 łyżki
masła i dodajemy. Mieszamy. Posypujemy
mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.Formujemy z łyżki ciasta kulkę, obtaczamy ją delikatnie w
mące. Kładziemy na posmarowaną tłuszczem blachę. Lekko rozduszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia kilkanaście minut.Tępą stroną noża możemy zrobić przedziałek ( mi
potem zanikł, może za delikatnie nadusiłam ).Pieczemy 20 min. w 200 st.Smacznego!Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.