Wykonanie
Robiłam już podobne bułeczki, możecie zobaczyć tutaj i tutaj, a te znalazłam na blogu Milenki .120 ml
mleka80 ml
wody20g
drożdżyłyżeczka
soliłyżeczka
cukruduża łyżka
masłaok 500-600g
mąkiW ciepłym
mleku wymieszanym z
wodą rozpuszczamy
drożdże i
cukier. W misce mieszamy ok 400g
mąki z
solą, roztopione i ostudzone
masło,
mleko z
wodą i
drożdżami i wyrabiamy ciasto, podsypując je
mąką. Zagniatamy je nie krócej niż 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderzamy 2-3
razy pięścią i dajemy odpocząć na 5 minut.Dzielimy je na ok 10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Lekko obtaczamy je w
mącę i robimy dosyć mocne wgłębienie (np trzonkiem od łyżki drewnianej). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie na 30 minut, by podrosły.Nagrzewamy piekarnik do 190st.Przed włożeniem do piekarnika ponownie dociskamy je lekko drewnianą łyżką.Pieczemy ok 20 minut.