Wykonanie
Ząbki świeżego
czosnku oraz suszony
czosnek niedźwiedzi w aromatycznych bułeczkach
śniadaniowych - mmmhhhmmm, co za smak i zapach! :)
Zaopatrzyłam się ostatnio w suszony
czosnek niedźwiedzi i od razu postanowiłam go wykorzystać w stosownym wypieku. Zamarzyły mi się
bułki, aromatyczne i intensywnie pachnące
czosnkiem.Stosowny przepis podpatrzyłam na blogu Filozofia smaku, choć oryginalnie został zapożyczony z bloga Moje kulinarne ekspresje . Recepturę delikatnie zmodyfikowałam z astępując
wodę w całości
mlekiem - od tego bułeczki wysz ł y niesamowicie delikatne w smaku .Efekt taki, że po niecałych dwóch godzinach delektowałam się świeżymi, jeszcze ciepłymi bułeczkami na II śniadanie. Smakowały wyśmienicie posmarowane jedynie
masłem, nie potrzebowały dodatków - takie dobre!
Składniki na 8 dużych bułeczek - do formowania kształtu i pieczenia użyłam formy silikonowej na babeczki o trójkątnych kształtach2 i 1/2 szkl.
mąki pszennej - tortowa, typ 450 + 1-2 łyżki do podsypania podczas wyrabiania - aby ciastu poprawić konsystencję, jeśli zajdzie taka potrzeba + 1 łyżk a do obsypania form y pr zed pieczeniem1 szkl. ciepłego
mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem1/4 kostki świeżych
drożdży [25g]1/2 kostki
masła [100g] + 1 łyżeczka do wysmar o
wania form y pr zed pieczeniem6 ząbków
czosnku - dużych1 łyżka suszonego
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukrusezam naturalny i
sezam czarny - do posypania bułeczek przed pieczeniem
W małym garnuszku rozpuścić
masło, dodać posiekany w drobniutk ą kostkę świeży
czosnek - lub przeciśnięty przez praskę - oraz suszony
czosnek niedźwiedzi. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąki przesiać przez sito do dużej miski. Zrobić dołek, wkruszyć świeże
drożdże, zasypać je
cukrem i zalać
polową ciepłego
mleka. Odstawić na 10-15 minut aż
drożdże "ruszą" i zaczną bąblować.Następnie dodać
sól, wlać resztę
mleka i przygotowane
masło czosnkowe. Całość dokładnie wyrobić mikserem - przy użyciu mieszadeł hakowych - na gładkie, elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę
mąki więcej.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić swoją objętość.Po tym czasie, ciasto zbić kilka
razy pięścią - aby je odpowietrzyć - i podzielić na 8 równych części.Formę silikonową, podzieloną na 8 niewielkich, trójkątnych kształtów, wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Każdą część ciasta włożyć do foremki i ugnieść - aby dokładnie wypełniało brzegi . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia.Przed pieczeniem bułeczki posmarować za pomoc ą pędzelka
mlekiem i posypać
sezamem w dwóch kolorach.Wstawić do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 5 minut - bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy p oziom . Następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec kolejne 10-15 minut - czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia zrumienienia bułeczek.Po wyjęciu z piekarnika, wyłuskać z formy i studzi ć na metalowej kratce.