ßßß Cookit - przepis na TEBIRKES duďż˝skie buďż˝eczki

TEBIRKES du�skie bu�eczki

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Muffiny z drobinkami ...
Jabłecznik bezglutenowy »
Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na śniadanie"
Rozczyn:
20 g drożdży
400 ml letniego mleka
300 g mąki pszennej TYP 500
Ciasto:
300 g mąki pszennej TYP 500
50 g miękkiego masła
20 g cukru
10 g soli
dodatkowo:
ziarna słonecznika 100 g
woda do posmarowania
Krok 1
Do misy wkładam drożdże, wlewam ciepłe mleko i mieszam do rozpuszczenia. Dodaje przesianą mąkę i mieszam łopatką do powstania gładkiego rozczynu.Zostawiam rozczyn przykryty ściereczką na godzinę.
Krok 2
Rozczyn wyrósł więc dodaję resztę mąki masło cukier i sól. Zagniatam ciasto na macie silikonowej i zostawiam je na jakieś 20 minut by urosło troszkę.
Krok 3
Ciasto wałkuje 30 x 40 , 2/3 ciasta smaruje masłem i składam do środka nieposmarowaną cześć i zakładam posmarowaną częścią. Teraz wałkuje ciasto na prostokąt wąski na 12 x 50 cm, kroje trójkąciki każdy smaruje wodą i posypuje ziarnami słonecznika.Zostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
Krok 4
Nastawiam piec na 250 stopni , a kiedy wstawiam bułeczki to zmniejszam do 210 stopni i piekę koło 12 minut bułeczki.
Pozwoliłam wstawić filmik jak się robi bułeczki .
Piekły ze mną:
Ewa w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Życie zaczyna się w kuchni
Ewa Szczepińska – zdjęcie FB
Życie zaczyna się w kuchni
Moje Małe Czarowanie
Marta – zdjęcie IG
piątek, 23 września 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Postanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sała
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi
Zrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g
Jagodzianki polane lukrem
Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto dro
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/09/TEBIRKES-dunskie-buleczki.html