Wykonanie
Parmigiana di melanzane, nazywana także czasami Melanzane alla parmigiana, lub po prostu w
skrócie Parmigiana, to popularna w kuchni włoskiej zapiekanka z
bakłażanów w
sosie pomidorowym z
serem. Trwają spory, czy danie to wywodzi się z kuchni sycylijskiej, czy tez z neapolitańskiej. Być może nazwa potrawy pochodzi od sycylijskiego słowa "parmiciana", które ma źródłosłów łaciński - "
parma" oznacza bowiem tarczę. Faktycznie, można dopatrywać się pewnego podobieństwa do kształtu tarcz w ułożonych obok siebie warstwowo plasterkach
bakłażana. Potrawa ta została wpisana na listę tradycyjnych produktów włoskich (PAT) przez włoskie Ministerstwo Polityki Rolnej, Spożywczej i Leśnej . Danie jest bardzo proste w wykonaniu, a przy tym smaczne i pożywne. Świetnie smakuje podane ze świeżym
pieczywem. Przepis bazowany na GialloZafferano i Sapore di Casa .
1-2
bakłażany (małe sztuki są lepsze, ponieważ są to młodsze warzywa o mniejszej ilości pestek)1
cebula - obrana, drobno posiekana1 puszka
pomidorów bez skórki1 szklanka passaty pomidorowej1-2 ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
oreganoew.
chili (jeśli chcemy, by sos był pikantny)
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku2 kulki
sera mozzarella - starte na tarce (duże oczka)2-4 łyżki startego drobno
parmezanuoliwa z oliwek do smażenia1.
Bakłażany kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone
bakłażany umieszczamy w misce z zimną
wodą i 1 łyżeczką
soli, co pozwoli na usunięcie z
bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 10 minutach, odcedzamy je na sicie.2. W międzyczasie przygotowujemy sos: na niewielkiej ilości
oliwy podsmażamy
cebulę i
czosnek, aż
cebula będzie szklista. Wówczas dodajemy,
pomidory, passatę oraz
przyprawy. Smażymy, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku
pieprzem i ew.
solą.3. Odsączone plastry
bakłażana rumienimy na niewielkiej ilości rozgrzanej
oliwy. Możemy je następnie odsączyć na ręczniku papierowym.Na dno żaroodpornego naczynia do zapiekania wykładamy warstewkę
sosu pomidorowego, na którym układamy warstwą plastry
bakłażana, które posypujemy
startym serem mozzarella. Powtarzamy ten schemat do wyczerpania składników, czyli kolejno: sos,
bakłażan,
ser. Górną warstwę powinna stanowić
mozzarella, której wierzch posypujemy
parmezanem.Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut, aż
ser z wierzchu będzie rumiany.