ßßß Cookit - przepis na Pizza z szynką wędzoną i figą

Pizza z szynką wędzoną i figą

nazwa

Wykonanie

Pizza, pyszna pizza na cienkim cieście z szynką i figami. Smaki, które idealnie do siebie pasują i się wzajemnie uzupełniają a do tego zielona rukola dla kontrastu. Czego chcieć więcej. Pizzę upiekłam na specjalnym kamieniu, piecze się bardzo szybko i bardzo fajnie smakuje. Ale możecie także upiec ją na normalnej blaszce, będzie równie pyszna.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 3 figi
- 150 g szynki wędzonej(użyłam szynki z masarni Zawistowski)
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 150 g tartej mozzarelli
- szczypta pieprzu
- rukola
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę - max 37 stopni i wkruszamy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy je na 2 godziny, aby wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek.
Ja piekłam swoje pizze na specjalnym kamieniu, który najpierw rozgrzałam przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 230 stopni. Ułożyłam placki ciasta na dwie deseczki podsypane mąką, posmarowałam każdy z nich sosem pomidorowym, posypałam połową sera, ułożyłam kawałki cienko pokrojone szynki oraz plasterki fig. Posypałam pieprzem oraz resztą sera i zsunęłam z deski na nagrzany kamień. Piekłam 9 minut. Posypałam na koniec rukolą.
Jak nie macie takiego kamienia to rozwałkowane placki przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarujcie sosem, rozłóżcie połowę sera, szynkę i figi, posypcie pieprzem, pieczcie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, następnie posypcie resztą sera i pieczcie jeszcze 10-15 minut.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/09/pizza-z-szynka-wedzona-i-figa.html