Wykonanie
Pizza, pyszna pizza na cienkim cieście z
szynką i
figami. Smaki, które idealnie do siebie pasują i się wzajemnie uzupełniają a do tego zielona
rukola dla kontrastu. Czego chcieć więcej. Pizzę upiekłam na specjalnym kamieniu, piecze się bardzo szybko i bardzo fajnie smakuje. Ale możecie także upiec ją na normalnej blaszce, będzie równie pyszna.Zapraszam :-)Składniki:- 280 g
mąki pszennej- 15 g świeżych
drożdży- 150 ml ciepłej
wody- pół łyżeczki
cukru- pół łyżeczki
soli- 1 łyżka
oliwy- 3
figi- 150 g
szynki wędzonej(użyłam
szynki z masarni Zawistowski)- 3 łyżki
sosu pomidorowego- 150 g tartej
mozzarelli- szczypta
pieprzu-
rukolaWykonanie:Do miseczki wlewamy ciepłą
wodę - max 37 stopni i wkruszamy
drożdże. Dodajemy łyżeczkę
cukru i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól i
oliwę oraz rozczyn
drożdżowy. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy je na 2 godziny, aby wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Na blacie podsypanym
mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek.Ja piekłam swoje pizze na specjalnym kamieniu, który najpierw rozgrzałam przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 230 stopni. Ułożyłam placki ciasta na dwie deseczki podsypane
mąką, posmarowałam każdy z nich
sosem pomidorowym, posypałam połową
sera, ułożyłam kawałki cienko pokrojone
szynki oraz plasterki fig. Posypałam
pieprzem oraz resztą
sera i zsunęłam z deski na nagrzany kamień. Piekłam 9 minut. Posypałam na koniec
rukolą.Jak nie macie takiego kamienia to rozwałkowane placki przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarujcie sosem, rozłóżcie połowę
sera,
szynkę i
figi, posypcie
pieprzem, pieczcie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut, następnie posypcie resztą
sera i pieczcie jeszcze 10-15 minut.Smacznego.