Wykonanie
Kiedy byłam w Rzymie, każda kolacja oznaczała dla mnie pizzę. Co ciekawe, tutaj w Polsce nie jestem jej fanką, ale włoska pizza to majstersztyk. Na próżno tam szukać przekombinowanych składników, które zabijają dwa podstawowe smaki, które „robią” pizzę: pyszny
ser i cudownie słodkie
pomidory.Dlatego jeśli już najdzie mnie potrzeba zjedzenia pizzy, to robię ją w domu.Ta, którą proponuję poniżej raczej niewiele ma wspólnego z cienkim i chrupiącym
ciastem rodem z Włoch. Jest raczej chlebowa. I wbrew włoskim zasadom ma mnóstwo dodatków. Bardziej przypomina tę w wersji amerykańskiej. Ale jest naprawdę dobra. Puszysta, z chrupiącym
spodem. W mojej Rodzinie każdy dostaje swój kawałek do własnego skomponowania. Mąż nr 2 preferuje mnóstwo składników i koniecznie z
salami, dziecko „niejadek” tylko z sosem i
pieczarkami. Dla każdego coś dobrego. A jaką pizzę Wy lubicie?Potrzebujesz:Ciasto (2 duże pizze):1 i 1/2 szklanki
wody,40 g świeżych
drożdży,2 łyżeczki
cukru,600 g
mąki pszennej,4 łyżki
oliwy,1 pełna łyżeczka
soliSos pomidorowy:400 g
pomidorów z puszki,1 łyżka
oliwy,
oregano,
sól,
pieprzUlubione dodatki na wierzch pizzy:
mozzarella starta na tarce,
szynkapieczarkirucolaananas pokrojony w kostkę
salami, itpWykonanie:Połowę
wody podgrzej lekko w garnuszku (nie może być gorąca). Do ciepłej
wody dodaj pokruszone
drożdże i
cukier. Wymieszaj wszystko aż
drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 5 minut. W tym czasie podgrzej resztę
wody do takiej samej temperatury jak poprzednia.Do dużej miski przesiej
mąkę i zrób w niej wgłębienie. Wlewaj w nie stopniowo rozpuszczone
drożdże mieszając łyżką z częścią
mąki. Następnie dodaj pozostałą
wodę i
oliwę. Wymieszaj całość łyżką.Wymieszane z grubsza ciasto wyjmij na blat i zacznij je ugniatać. Dodaj
sól i wyrabiaj przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Ciasto możesz również wyrobić za pomocą miksera używając haka do
ciasta drożdżowego.
Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, uformuj z niego kulę, wysmaruj
oliwą i włóż do miski. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj sos i ulubione składniki na pizzę.Wszystkie składniki sosu włóż do małego rondelka i podgrzewaj na niewielkim ogniu około 15 minut. Po tym czasie sos zmiksuj.Nastaw piekarnik na 250 stopni C.Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i powyrabiaj około 1 minuty. Podziel ciasto na tyle części ile pizzy planujesz zrobić. Blachy posmaruj
olejem lub wyłóż papierem do pieczenia (osobna blacha dla każdej pizzy) i rozprowadź na nich ciasto rozciągając go na całej powierzchni. Przykryj każdą pizzę bawełnianą ściereczką i odstaw na kilka minut do podrośnięcia.Kiedy ciasto podrośnie, posmaruj
sosem pomidorowym pierwszą pizzę i ułóż na niej ulubione dodatki.
Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Ciasto ma być zrumienione na bokach, a
ser ładnie rozpuszczony. W trakcie pieczenia pierwszej pizzy przygotuj kolejną, piecz jak poprzednią.
Smacznego!