ßßß Cookit - przepis na Makaron z bobem, feta i miętą

Makaron z bobem, feta i miętą

nazwa

Wykonanie

Makaron z bobem, feta i miętą
Makaron z bobem, feta i miętą…Niektóre potrawy są tak proste, że czasami wystarczy wszystkie składniki wymieszać, ugotować makaron, a potem nazwać przepis makaron z bobem, feta i miętą. Mięta na moim balkonie obrodziła zresztą jak wszystkie zioła. Przekonałam się, że mięta świetnie pasuje nie tylko z zielonym groszkiem ale również i z bobem . Ten sposób na makaron jest dawno przeze mnie wypróbowany. Niezmiernie polecam. Oczywiście możecie wybrać dowolny makaronem. Ja akurat miałam paczkę świeżego pappardelle .
Składniki:
2-3 porcje
250 g ugotowanego makaronu, u mnie świeże pappardelle
100 ml wody od makaronu
1 opakowanie sera feta
garść posiekanej mięty i pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz, grubomielony
1 łyżka soli
250 g sera mascarpone
otarta skórka z połowy cytryny
2 łyżki włoskich orzechów
garść rukoli
Ugotuj makaron al dente w lekko solonej wodzie. Odcedź ale zachowaj 100 ml wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone w małym garnku. Dodaj wodę, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp orzechami.
Źródło:http://codojedzenia.pl/makaron-z-bobem-i-feta