Dzisiaj zapraszam na pyszne pesto będzie trochę zielono, ale obiecuję, że pysznie. :-)To danie jest proste bardzo szybkie w zrobieniu jak i dobre dla nagłych niespodziewanych gości.składniki:- opakowanie makaronu- 1/2 opakowania rukoli- porządna wiązka bazylii- 2 ząbki czosnku- garść orzechów włoskich- sól według uznania- pieprz cayenne- oliwa z oliwek 100ml- ser parmezan- sok z połowy cytrynysposób wykonania:Rukolę, bazylię, czosnek i orzechy wrzucamy do blendera i miksujemy dolewając oliwę z oliwek. Blendujemy aż zrobi się gładki gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Pesto ma mieć gęstą konsystencję. Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie, żeby było al-dente, następnie układamy na talerz polewamy pesto i posypujemy startym parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego ;-)