Wykonanie
Poziom trudności
Jagnięcina to
mięso bardzo cenne ze względu na wiele składników. Niezwykle cennym składnikiem
jagnięciny są nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególną rolę odgrywa kwas linolowy – CLA, który posiada szereg właściwości prozdrowotnych, zapobiega otyłości, ma działanie antymiażdżycowe i antynowotworowe, pobudza także układ odpornościowy.
Jagnięcina jest także bogatym źródłem fosforu, siarki, żelaza i cynku, jest zalecana małym dzieciom, rekonwalescentom i pacjentom ze schorzeniami centralnego układu nerwowego.
Jagnięcina jest bardzo popularna w Grecji, Turcji, w krajach Afryki Północnej, na całym Bliskim Wschodzie, Jordanii, Pakistanie, Afganistanie, Kazachstanie, Kirgistanie, Tadżykistanie, Turkmenistanie, Uzbekistanie, Indonezji, Tajlandii, nawet w Indiach i niektórych częściach Chin, w Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii, na Islandii, w Australii i Nowej Zelandii.W Polsce
jagnięcina jest niestety dość
droga, bo popyt na nią jest wciąż niewielki, ale powoli doceniamy to wyśmienite
mięso i zaczynamy się z nim dobrze ochodzić. Ponieważ jesteśmy odważni i lubimy kulinarne wyzwania na pewno nie zabraknie nam pomysłów.Porcja dla 5-6 osóbSkładniki:2 kg udźca jagnięcego z kością3 łyżki
oliwy z oliwek100 ml czerwonego
wytrawnego winasólświeżo mielony
pieprz2 gałązki świeżego
rozmarynu (można użyć suszonego)Farsz:2 łyżki (ok.40 g)
kaszy gryczanej150 ml
wody½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
smalcu1 łyżeczka
masła klarowanego1 mała
cebula200 g świeżych leśnych
grzybów1 płaska łyżeczka
soli½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżka posiekanej
natkiSposób przygotowania:Z
mięsa wytrybować kość, z jednej strony zaszyć lub spiąć
mięso (ja zaszyłam).
Kaszę zalać
wodą z
solą, dodać
smalec i gotować całość przez 20 minut na małym ogniu.
Cebulę obrać i drobno posiekać,
grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni roztopić klarowane
masło, zeszklić
cebulę, dodać
grzyby i smażyć przez ok. 5 minut.
Doprawić
solą i
pieprzem. Dodać
natkę i ugotowaną
kaszę. Całość zamieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C w termoobiegu. Przygotowanym farszem wypełnić jagnięcy
udziec, zamknąć
mięso i zaszyć lub spiąć.
Jagnięcinę przełożyć do żaroodpornego lub żeliwnego naczynia.
Mięso ochlapać
oliwą i polać
winem, przyprawić
solą i
pieprzem, włożyć gałązki
rozmarynu, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Udziec piec przez 1,5 godziny, po tym czasie
mięso należy obrócić i polać powstałym sosem i piec jeszcze przez 30 minut. Wyłączyć, zdjąć pokrywę i zostawić z piekarniku jeszcze na 15 minut. Po tym czasie pieczeń jest gotowa do podania.
Smacznego!