ßßß Cookit - przepis na Placki dyniowe

Placki dyniowe

nazwa

Wykonanie

« Śliwkowe ciasto ...
Zupa cheesburgerowa »
Jedne z pyszniejszych placuszków. Puszyste, mięciutkie, biszkoptowe, dyniowe. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Przepis z bloga Kwestia smaku .
Składniki :
200 g puree z upieczonej dyni
50 g jogurtu naturalnego ( opcjonalnie, pominęłam )
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2-3 łyżki cukru
1 i 13 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Puree wymieszać z jogurtem ( jeśli puree jest dość wodniste nie należy dodawać jogurtu. Ja nie miałam wodnistego i jogurtu też nie dodawałam ). Kolejno dodać jajka z olejem, wymieszać. Następnie dodajemy cukier i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Całość miksujemy lub mieszamy łyżką do momentu aż masa będzie gładka i jednolita.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)
piątek, 02 września 2016, kuchennefascynacje
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Polecane wpisy
Schabowy marynowany
Fajna propozycja na schabowy, który świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu. Marynujemy go 2 dni wcześniej a potem tylko fru na patelnię. Bardzo smaczny a
Ciasto "gniot" z truskawkami
Puszyste,wilgotne i bardzo smaczne. Gniot okazał się ciastem idealnym w , którym możemy wykorzystać niemalże wszystkie owoce. Najlepiej smakuje na drugi dzień w
Pełnoziarniste dyniowe gofry drożdżowe
Mięciutkie, korzenne, pyszne, zdrowe. Idealne na śniadanie tym bardziej, że ciasto można przygotować dzień wcześniej a rano tylko usmażyć. Przepis z bloga Barba
Ciasto dyniowe z czekoladą i kajmakiem
Dziś kolejny dyniowy wypiek, tym razem od Kornika ( klik ). Ciasto warte grzechu i poświęcenia mu kilku minut. Mało słodkie (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wy
Ciasto jabłkami, orzechami, żurawiną i puree z dyni
Kupiłam kawałek dyni, nie wiedząc co z niej powstanie. Pomysł zrodził się, gdy mój tata wręczył mi wielką skrzynkę jabłek. Były w niej złociste renety. To najle
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/09/Placki-dyniowe.html