Wykonanie
Pyszne , puszyste ,wilgotne ciasto z
owocami............./dziś z
rabarbarem / ,które przygotowuje się w błyskawicznym tempie.Wystarczy wszystkie składniki ciasta zmiksować , przelać na blaszkę i dodać
owoce.Doskonałym uzupełnieniem może być kruchutka kruszonka.
Przepis TEN towarzyszy mi wiernie od kilku lat w wersji oryginalnej /zamieniam jedynie
maślankę na
jogurt lub
kefir / . Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne i zawsze się udaje.Pierwsze sezonowe
owoce prawie zawsze lądują na tym właśnie cieście.Składniki: /blaszka ok. 35-23 cm/ciasto:
2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 szklanka
jogurtu naturalnego /lub maślanki/0,5 szklanki
oleju roślinnego3
jajka3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy/do smaku/oraz:garść rodzynek/królewskie/ok. 400 g
rabarbaru pokrojonego w plasterki /0,5-1 cm/ciasto na kruszonkę:120 g miękkiego
masła80 g
cukru180 g
mąki pszennejWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto / o jednakowej temperaturze/ umieścić w misie miksera .Zmiksować do połączenia się składników.Dodać
rodzynki, wymieszać.Masę wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ułożyć
rabarbar.Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i posypać wierzch ciasta ./kruszonkę można mocno schłodzić i zetrzeć /Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C.Piec ok 40-45 minut.Upieczone,wystudzone ciasto mozna posypać
cukrem pudrem.