Wykonanie
Takie śniadania zazwyczaj uwielbiają dzieci chociaż muszę przyznać, że tym razem zachwyciłam się i ja. Niesamowicie puszyste, mięciutkie i takie
słoneczne były racuszki przygotowane na
pure z dyni. Nie miałam pieczonej dyni więc zrobiłam wersję gotowaną i też było cudnie. To chyba najlepsze racuchy jakie do tej
pory usmażyłam.
ŹródłoSkładniki:200 g purée z dyni50 g
jogurtu naturalnego2
jajka2 łyżki
oleju roślinnego lub roztopionego
masła2 - 3 łyżki
cukru1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniamała szczypta
soliW misce wymieszać purée z dyni z
jogurtem naturalnym. Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z
jajkami oraz 2 łyżkami
oleju, dodać
cukier oraz
mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
solą. Wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Składniki można też mieszać łyżką. Rozgrzać patelnię i posmarować ją
olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Placki można posypać
cukrem pudrem,
cynamonem, podawać z ulubionymi powidłami.Smacznego:)