Wykonanie
Puszyste placuszki, które oblane
syropem klonowym stają się słodką gąbeczką. Miękkie, delikatne i bardzo sycące. Idealne na śniadanie.
Składniki:2 szkl
mąki pszennej2 łyżki
cukru1/2 szkl
mleka1
jajko1/3 szkl
jogurtu naturalnego typu greckiszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażenia
syrop klonowyodrobina świeżego
masłaPrzygotowanie:
Mleko wymieszać z
jogurtem i
jajkiem, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól.Z powstałego ciasta (powinno być dosyć rzadkie, o konsystencji kwaśnej
śmietany) usmażyć placuszki, kładąc jedną łyżkę ciasta na dobrze rozgrzany
olej, o stałej temperaturze. Tzn kiedy tłuszcz się nagrzeje, należy zmniejszyć temperaturę pod patelnią, aby nie nagrzewał się mocniej. W miarę stała temperatura
oleju zagwarantuje, że placuszki nie będą się paliły.Usmażone pancakes odłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć od ewentualnego nadmiaru
oleju.Następnie przełożyć na talerz i układać jeden na drugim, wkładając pomiędzy placki odrobinę świeżego
masła. Na koniec polać po wierzchu
syropem klonowym.Smacznego :)