Wykonanie
Dzień dobry słoneczka. Oj pospałam sobie dzisiaj. Co prawda przebudziłam się już o szóstej bo mój dorosły już syn szedł do pracy, zrobił sobie śniadanko i po cichutku poszedł, a ja dalej jeszcze poszłam spać. U nas rano była mgła, teraz są chmurki i raz na jakiś czas prześwituje słońce. Ale jest gorąco i duszno. Ja zaraz uciekam na zakupy,
potem gotowanie i pieczenie,
chleb, ciasto
jogurtowe - robię je już w tym tygodniu po raz drugi bo jest pyszne. Jak zrobiłam to nawet nie wiem kiedy zniknęło, więc piekę ponownie. Koniecznie spróbujcie. Ciasto
jogurtowe jest pyszne, łatwe i mega szybkie, naprawdę kilka chwil i jest. Miarą jest kubeczek po
jogurcie - ja nie znalazłam
jogurtu naturalnego o pojemności 300 g, więc używam dwóch po 150 g każdy. Robiąc to ciasto nie potrzebujesz nawet miksera - wystarczy wszystko razem wymieszać trzepaczką lub łyżką i już. Kochani życzę wam cudownego dnia i mam nadzieję, że upieczecie takie ciacho i dacie znać jak wam smakuję.Składniki:- 2
kubki jogurtu naturalnego (po 150 g każdy)- 6
jajek- dwa
kubki oleju- 2-2,5 kubka
cukru (w zależności jak bardzo słodkie ciasto lubicie)- 3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 6 kubków
mąki pszennej- 300 g
truskawekkruszonka - 50 g
masła, 60 g
cukru, 80 g
mąki pszennejDo miski wkładamy
jogurt,
jajka,
cukier,
mąkę,
olej,
proszek do pieczenia i mieszamy wszystko razem trzepaczką, mieszamy chwilkę do połączenia się składników.
Truskawki kroimy na kawałki.Przygotowujemy kruszonkę -
masło rozcieramy z
cukrem i
mąką palcami.Blaszkę (35x23) smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, układamy
truskawki skórką do ciasta i posypujemy kruszonką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut. Ciasto wyciągamy i odstawiamy, aby przestygło. I jemy.