Placuszki jogurtowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Placuszki na jogurcie to dobry pomysł na ciepłe śniadanie, słodki obiad lub deser dla dzieci. Pomyślałam o tych placuszkach, kiedy zobaczyłam czerwone, pięknie pachnące truskawki. Pewna starsza pani, widząc jak wybieram owoce, ostrzegała…nie kupuj tego dziecko….to sama chemia…z Holandii, albo z Niemiec…Tak wiem, ale tylko kilka…więcej nie kupię… Placuszki szybo się smażą, zamiast truskawek można dodać plasterki jabłka lub gruszki. Ja podaję z cukrem pudrem, ciekawie smakują również z syropem klonowym:)
Składniki
300g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Jajka lekko ubijam z cukrem, dodaję jogurt i całość dokładnie mieszam.
Dodaję olej, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Truskawki myję i kroję na grubsze plasterki.
Na niewielką ilość rozgrzanego oleju łyżką nakładam placuszki.
Na każdy daję po dwa plasterki truskawki. Po ok. dwóch minutach smażenia obracam na drugą stronę i ponownie smażę ok. dwie minuty (powinny się zrumienić). Podaję ciepłe z cukrem pudrem. Smacznego!!!
Źródło:https://napiecyku.wordpress.com/2014/02/06/placuszki-jogurtowe-z-truskawkami