Wykonanie
Placuszki na
jogurcie to dobry pomysł na ciepłe śniadanie, słodki obiad lub deser dla dzieci. Pomyślałam o tych placuszkach, kiedy zobaczyłam czerwone, pięknie pachnące
truskawki. Pewna starsza pani, widząc jak wybieram
owoce, ostrzegała…nie kupuj tego dziecko….to sama chemia…z Holandii, albo z Niemiec…Tak wiem, ale tylko kilka…więcej nie kupię… Placuszki szybo się smażą, zamiast
truskawek można dodać plasterki
jabłka lub
gruszki. Ja podaję z
cukrem pudrem, ciekawie smakują również z
syropem klonowym:)
Składniki300g
jogurtu naturalnego2
jajka2 łyżki
oleju1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolej do smażenia
Jajka lekko ubijam z
cukrem, dodaję
jogurt i całość dokładnie mieszam.Dodaję
olej, na końcu
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Truskawki myję i kroję na grubsze plasterki.Na niewielką ilość rozgrzanego
oleju łyżką nakładam placuszki.Na każdy
daję po dwa plasterki
truskawki. Po ok. dwóch minutach smażenia obracam na drugą stronę i ponownie smażę ok. dwie minuty (powinny się zrumienić). Podaję ciepłe z
cukrem pudrem. Smacznego!!!