Wykonanie
Poniższe ciasto powstało pod szyldem "do
trzech razy sztuka". Dwa dni pod rząd piekłam babkę
jogurtową, za każdym razem pięknie się wypiekała ale po ostygnięciu opadała i robił się okropny zakalec. Jednak nie dałam za wygraną i szukałam odpowiedniego przepisu. Znalazłam! Babka jest bardzo prosta w wykonaniu, pięknie wyrasta i nie opada. Zasada jej pieczenia jest prosta: jako miarki używamy jednego naczynia (kubka po
jogurcie naturalnym lub niewielkiej szklanki) i składniki mieszamy bez użycia miksera.
Jogurt najlepiej wybrać jak najgęstszy - czym gęstszy
jogurt tym ciasto krócej się piecze. Przepis pochodzi ze strony .
Składniki:- mały
jogurt naturalny - użyłam gęstego greckiego- 3 kubeczki
mąki pszennej- 1 kubeczek
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
jajka- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- 1 kubeczek
oleju roślinnegoPrzygotowanie:Mokre składniki ze sobą zmieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą składniki sypkie. Do mokrej mieszaniny dodać suchą i wymieszać jedynie do połączenia składników za pomocą łyżki. Przełożyć do niewielkiej blachy wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.