Wykonanie
Lubię ciasta wymagające tylko zmieszania składników łyżką...do tego smaczne sezonowe
owoce i można cieszyć się smakiem lata w postaci kawałeczka ciepłego jeszcze placka ;). Bardzo namawiam Was do upieczenia tego ciasta, bowiem znika w niewyjaśnionych okolicznościach na kilka minut po wyjęciu z piekarnika. :)(źrodło przepisu)
Składniki:(na foremkę 20cmx20cm)około 300g
moreli350g
mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka1/2 szklanki
oleju300g
jogurtu naturalnego100g
cukruPrzygotowanie:
Morele myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki na ciasto odmierzamy kolejno do jednej miski i mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita. Masę wylewamy do formy wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą. Na wierzchu układamy połówki
moreli. Ciasto pieczemy w 190 stopniach około 35-45 minut, do suchego patyczka. Podajemy ciepłe lub ostudzone np. z
kubkiem mleka. Smacznego!