Wykonanie
Po wczorajszym cieście z
morelami, przychodzi
pora na jego
jogurtową odmianę. Ciężko powiedzieć które lepsze
Jogurtowe jest bardziej zbite, cięższe i bardzo dobre na następny dzień. Wszystko na podstawie receptury znalezionej na blogu sisters4cooking.blogspot.com .Składniki :2 i ¾ szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ szklanki drobnego
cukru2
jajka (duże)½ szklanki
oleju, np. rzepakowego300 gram
jogurtu naturalnegookoło 10 sztuk
moreliPrzed rozpoczęciem pamiętaj, aby trochę wcześniej wyjąć składniki z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
Mąkę przesiej z
proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp
cukier i razem wymieszaj.Kolej na pozostałe składniki – wbijamy
jajka, wlewamy
olej oraz
jogurt i całość mieszamy do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników. Nie za długo – tylko do momentu, gdy powstanie ciasto o gładkiej konsystencji – użyłam miksera.Gotowe przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej
bułką tartą. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm.Na koniec, na wierzchu, układamy umyte, przekrojone na pół
morele, które lekko dociskamy do ciasta (skórką do dołu).Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 170-180’C i pieczemy około 50 minut – do godziny. Sprawdzamy czy gotowe patyczkiem.