Wykonanie
Te
ciasteczka są wielkanocnym odpowiednikiem pierniczków na Boże Narodzenie.Kruche maślane
ciasteczka świetnie sprawdzą się w wielkanocnych koszyczkach lub jako słodki upominek.Uwielbiam ich smak w połączeniu z
czekoladą i małą czarną. :)Składniki na ok 50 sztuk:120 g
masła100 g drobnego
cukru1
jajko1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu
waniliowego250 g
maki pszennej1 łyżka
proszku do pieczeniaDodatkowo:50 g
mlecznej czekolady50 g
białej czekolady2 łyżki
oleju roślinnegoWykonanie:
Masło,
cukier,
jogurt i
jajko miksujemy do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Dodajemy ekstrakt
waniliowy, miksujemy. Następnie partiami wsypujemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę lub w zamrażalniku przez co najmniej 15 minut.Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubośćok. 3 mm i za pomocą foremek wycinamy kształty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż
ciasteczka nabiorą złotego koloru - ok. 8-10 minut.
Gotowe
ciasteczka zamykamy szczelnie w metalowej puszce i spokojnie posiedzą tam co najmniej dwa tygodnie nie tracąc na świeżości.
Ciasteczka bardzo dobrze smakują w połączeniu z
czekoladą. Polewę przygotowujemy rozpuszczając
czekoladę w kąpieli
wodnej (w miseczce nad garnuszkiem z gotującą się
wodą). Po rozpuszczeniu
czekolady dodajemy łyżkę
oleju, mieszamy. Tak przygotowaną polewą możemy ozdabiać nasze
ciasteczka.Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).Smacznego! :)Chcocoholiczka