Wykonanie
Amerykański cupcake, a dla nas po prostu babeczka, to nie lada deser. Wygląda obłędnie, smakuje obłędnie i niestety jest obłędnie kaloryczny. Ale jeśli babeczki są robione na specjalną okazję, tak jak u mnie, to nie musicie się przejmować, że zostaniecie z tymi kaloriami sami:) Mam nadzieję, że mojej Jubilatce smakowały:) Jakby ktoś się zastanawiał: "Marzi" to właśnie Jubilatka.
Babeczki choć z założenia były robione jako prezent urodzinowy, to jak najbardziej sprawdzą się również na walentynki! :)
Już dawno w ferworze zakupów internetowych zamówiłam dekoracje cukiernicze i z dziecięcą niecierpliwością czekałam kiedy w końcu
będę mogła ich użyć:) Wiadomą sprawą było, że przeglądając te wszystkie małe i kolorowe cudeńka nie poprzestałam na zakupie jednego woreczka z różowymi serduszkami. Możecie się więc spodziewać, że tak przyozdobione babeczki będą się pojawiać częściej na blogu:)
Poza tym, zachęcam Was wszystkich do przyozdabiania swoich deserów, ponieważ to naprawdę niezła frajda!
Składniki (na 12 szt):
babeczki:
175g (1 szklanka i 2,5 łyżki)
mąki pszennej1/2 szklanki
oleju roślinnego180g
jogurtu naturalnego3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 torebka
cukru waniliowego2
jajka3/4 tabliczki
białej czekolady rozdrobnionej na kawałki
pierzynka:
60g
masła (można zmniejszyć bądź pominąć)
400g
serka śmietankowego o smaku
waniliowymcukier puder (ilość zależy od upodobań - zalecam sprawdzać w trakcie mieszania:))
Przygotowanie:
Papilotki umieść w metalowym stelażu do muffinek, a piekarnik nagrzej do temperatury 170* (termoobieg ok 150*).
Jajka zmiksuj z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj
jogurt,
olej, i przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj pokruszoną
czekoladę i wymieszaj całość łyżką. Jednolite ciasto umieść w papilotkach i wstaw do piekarnika na ok 20minut. Po upieczeniu ostudź na kratce.
W czasie pieczenia przygotuj pierzynkę. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób ostudzone już babeczki. Aby jeszcze nieco osłodzić efekt końcowy, dodaj róże ozdoby cukiernicze.
Przed podaniem najlepiej schłodzić:)
Smacznego:)