Wykonanie
Dobra granola zawsze się przyda – do
jogurtu, deserow i na przegryzkę. Jedną z największych zalet tej domowej jest to, że nie zawiera wtedy chemii, można zrobić ją minimalnym wysiłkiem, podstępem (i bez uszczerbku na smaku) dodać do niej wszystkie te zdrowe rzeczy, które
mono smakują conajmniej średnio, a na sam ich dźwięk większości wykrzywia się mina – np.
otręby,
zarodki pszenne, suchy
sezam,
siemię lniane.
Słój takiej granoli robi się w 10 minut a leniuchom zapewni szybkie śniadanie na kilka dni. Typowo granolę się piecze – po wystygnięciu przyjemnie chrupie. A jeśli nie mamy piekarnika lub czasu? Wersja superszybka prosto z patelni – A da się!(ok 2-3 szklanki )
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (lub mieszane jęczmienne, żytnie, orkiszowe..) (1 szklanka)
MIÓD (4 łyżki)
OLWIA Z OLIWEK/
olej kokosowy/
masło (2 łyżki)SZCZYPTA
SOLIULUBIONE DODATKI :
PRZYPRAWY (po 1 płaskiej łyżeczce) : np
cynamon,
kardamon,
OTRĘBY OWSIANE /
ZARODKI PSZENNESIEMIĘ LNIANE / NASIONA CHIAKANDYZOWANA
SKÓRKA POMARAŃCZOWASUSZONA ŻURAWINA/ RODZYNKI/DAKTYLE/MORELE (posiekane)SKORKA STARTA Z 1/2
CYTRYNYWIÓRKI KOKOSOWE /
ORZECHY WŁOSKIE/ LASKOWE LUB INNEAROMAT WANILIOWY/
POMARAŃCZOWY (kilka kropel)
KAKAO +
CZEKOLADAnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
miód, dolewamy tłuszcz, łyżeczkę
oliwy, mieszamy. Gdy
miód lekko się skarmelizuje (uwaga by go nie spalić!) dodajemy
płatki,
sól i smażymy 6-8 minut co jakiś czas mieszając (na złoty kolor) W połowie smażenia dodajemy wybrane
przyprawy i dodatki. Wysypujemy na papier do pieczenia i studzimy. Gotowe!MOJE WERSJE :GRANOLA CZEKOLADOWA ze
skórką pomarańczową i
migdałamiGRANOLA KOKOSOWA z wiórkami
kokosa,
daktylami,
migdałami i posiekaną
czekoladą!!!jeśli chcecie zrobić granolę
czekoladową, do
płatków dodajcie 1-2 łyżki
KAKAO , a po usmażeniu i wystudzeniu wymieszajcie z posiekaną
czekoladą (np gorzką)
hiperzdrowa owsianka z
żurawiną, kandyzowaną
pomarańczą i prażonymi
migdałamijaglanka z karmelizowanym
jabłkiem,
orzechami i
cynamonemkokosowa owsianka z
figą