Wykonanie
Czy wszyscy rodzice zmagają się z tematem słodkich przekąsek do szkoły dla dzieci? U mnie to jednak jest poważny temat. Chciałabym oprócz
owoców, warzyw, czy fajnych kanapek, żeby dzieci miały też coś słodkiego, co niekoniecznie będzie gotowym
cukierkiem ze sklepu. Ciasta jest stosunkowo trudno zapakować do szkoły, ale już taki "baton-szarlotkę",
czemu nie? Robię zatem zdrowe słodkie przekąski, które nie są tak piękne i idealne jak te ze sklepu, a jednak koleżanki i koledzy w szkole na przerwie
śniadaniowej i tak proszą "podziel się", "daj dziaba" . Chrupiące batony
jabłkowe, pachnące
cynamonem i domową szarotką zawijam w pergamin, bo ciut się kruszą. Przekąska idealna.
Już jest, ciepła, klimatyczna płyta Moniki Borzym "My Place" - słyszeliście już? Zawijam
jabłkowo-owsiane batony w kolorowy pergamin i słucham "In the
Name of
Love" ....Batony do szkoły szykuję dzieciom jeszcze przed wyjazdem do Szwajcarii, żeby miały dobre drugie śniadanie w poniedziałek. To także świetna przekąska do porannej
kawy w pracy. Ilość
cukru można regulować wg upodobań. Pod
jabłkami schowałam garść suszonych
wiśni, które rewelacyjnie smakują w tym batonie. Można dodać do środka trochę pokruszonej
czekolady,
żurawin lub
śliwek.
To bardzo prosty przepis,
serio. Jedyne co zajmuje chwilę czasu to pokrojenie
jabłek na cienkie plasterki, ale ratunku, cóż to za robota! Batony
jabłkowe są bardzo chrupiące od
płatków owsianych i
brązowego cukru, pachną
cynamonem i piernikami. Dzieciaki początkowo marudziły na ich widok, bo to taki przaśny, nie za piękny wypiek. Po pierwszym kęsie jednak znów były przekomarzanki "Mamuś, a dlaczego on ma największy kawałek?" .
proporcje na blachę ok 35x25cm150g mielonych
migdałów (u mnie blanszowane) lub dowolnych
orzechów270g
mąki razowej pszennej lub orkiszowej300g
płatków owsianych150g
cukru trzcinowego demerara1 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika (opcjonalnie)szczypta
solipłaska łyżeczka
sody260g rozpuszczonego
masłaok 1 kilograma kwaśnych,
winnych jabłekgarść suszonych
wiśn i,
żurawin,
rodzynek lub okruchów
czekolady2 łyżki
cukru trzcinowego demerarasok z 1
cytrynyRozgrzej piekarnik do 200°C.Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki i połączy z rozpuszczonym
masłem. Odłóż na później ok 200g mieszanki, a pozostałą część rozłóż na dnie formy i dobrze uciśnij. Na wierzch wysyp wybrany dodatek - suszone
wiśnie,
żurawiny,
rodzynki lub kawałki
czekolady.Obierz i pokrój
jabłka w cienkie plasterki. Połowę wyłóż na warstwie owsianej,
skrop sokiem z cytryny, posyp łyżką
cukru i oprósz
cynamonem. Wyłóż kolejną warstwę plasterków
jabłek i posyp odłożonymi okruchami owsianymi, a następnie całość lekko uciśnij.Przykryj blachę folią aluminiową i piecz ok 30 minut. Zdejmij folię alu i piecz jeszcze ok 30 minut, aż wierzch stanie się rumiany i chrupiący. Odstaw do całkowitego ostudzenia i krój na batony dopiero, gdy całość będzie już całkiem zimna.Miłego drugiego śniadania!Inspiracja: 'One Bowl Baking' Yvonne Tuperti